Om Lyocell / Tencel

Lyocell

Lyocellfibern utvecklades först i USA under tidigt 1970-tal, och kallades för Newcell. Fibern utvecklades ytterligare under 80-talet av företaget Lenzing, då under namnet Tencel®. Tencel® är ett fibernamn och började säljas på marknaden 1992 och är idag den mest kända lyocellfibern.

Lyocell tillverkas av regenererad cellulosa genom våtspinning till fibrer. Cellulosan löses upp, filtreras och spinns sedan i vatten. Processen är giftfri och det mesta återvinns efter spinningsprocessen.

Lyocell som tyg är mycket bekvämt att ha nära huden och har en mycket bättre elastisk återhämtning jämfört med viskos och acetat. Lyocell absorberar mer fukt än bomull och släpper sedan ifrån sig det fortare, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och förebygger bakteriebildning på tygets yta. Det gör att tyget håller sig fritt från odör längre. Tyger av lyocell är mycket mjuka, anti-statiska och anti-bakteriella.

Fibrernas förmåga att föra bort fukt och förebygga att bakterier växer gör att produkten kan användas många gånger innan tvätt. Detta är en mycket positiv egenskap då mycket av textiliers miljöpåverkan ligger i energi- och vattenförbrukning vid tvätt.

Tillverkningen av Tencel sker genom en mycket miljövänlig process där enbart giftfria och miljövänliga lösningsmedel används för upplösningen av träfibrerna. Dessutom sker tillverkningen genom en s.k ”closed loop”, dvs nästan allt återanvänds och i princip ingenting går ut i naturen.

Tillverkningen av bomull är däremot en av de mest vattenintensiva tillverkningsprocesserna som finns överhuvudtaget.

Tencel vs konkurrerande material

Tencel vs bomull

  • Tencel är ett miljömässigt betydligt hållbarare material än bomull
  • Tencel är betydligt lenare mot kroppen än bomull
  • Tencel andas betydligt bättre och är mer temperaturreglerande än bomull
  • Tencel-tillverkningen förbrukar 2000% mindre vatten än bomull för samma material-kvantitet

Tencel vs bambu

  • Tencel är betydligt miljövänligare än bambu pga avsaknaden av farliga kemiska lösningsmedel. Vid bambu-tillverkningen används bl.a. Sodium hydroxid som är starkt frätande.
  • Vid Tencel-tillverkningen återvinns ca 99% av det vatten som används, vilket gör textilien till det kanske mest miljövänliga textilmaterialet som existerar.

Tencel vs silke

  • Fantastiskt skönt material, men: För att skörda silket behöver man döda mängder och åter mängder av silkesmaskar.
  • Dessutom är silke ett betydligt dyrare material än Tencel, och vattenåtgången vid tillverkningen är mångfalt större.
Hemleverans! Läs mer » Leverans hem till dörren! Läs mer »