Det är vanligt med sömnproblem. Enligt Nationella folkhälsoenkäten 2021 svarade drygt 40% av den vuxna befolkningen att de hade sömnbesvär. Högst andel fanns i åldersgruppen 65-84 år.

Sömnproblem är oftast inget du behöver oroa dig för. Alla människor sover dåligt ibland. Men om du sover för lite natt efter natt kan du bli trött, irriterad, må dåligt och prestera sämre i vardagen. Om du upplever dessa besvär kan du behöva hjälp med att få bättre sömn. Fundera över vad det är som stör din sömn. Är det något du ligger och tänker på när du ska sova? Eller kan det vara yttre faktorer som påverkar, till exempel att du snarkar eller ligger obekvämt?

Sömnbehovet varierar från person till person, men de flesta vuxna behöver sova 6-9 timmar per natt. Sömn är viktigt för att din kropp och din hjärna ska kunna återhämta sig. Under natten bearbetar din hjärna alla intryck och om du sover bra klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. En god sömn kan också minska risken för sjukdomar eftersom den är viktig för ditt immunsystem och minskar produktionen av stresshormoner.

Det är alltså väldigt viktigt att du får den sömn du behöver och att den störs så lite som möjligt under natten. Sömnproblem kan naturligtvis bero på många olika faktorer, men stress är den vanligaste. Andra faktorer som kan störa din sömn är ljud, alkohol och snarkning. Man ska dock inte bortse från att även själva sovplatsen kan spela en stor roll för sömnen. En bra madrass kan också vara en viktig faktor. Om din madrass är för hård eller för mjuk kan det leda till en orolig sömn pga att blodcirkulationen hämmas eller du får ont i kroppen under natten.

Motverka sömnproblem med en korrekt bäddmadrass

En av de enklare sakerna att åtgärda vid sömnproblem är din fysiska sovkomfort. En Zomna-madrass kan hjälpa dig till bättre sömn då den avlastar kroppen optimalt, neutraliserar tryckpunkter och minskar det vridande och vändande på natten som kan störa din sömn och göra den mindre effektiv.

Hemleverans! Läs mer » Leverans hem till dörren! Läs mer »