Frågor och svar

Vad är det för skillnad på Zomnas bäddmadrasser och t.ex. det ledande varumärkets?

Svar: Materialet i Zomnas bäddmadrasser är av samma typ som i det ledande varumärkets, dvs viskoelastiskt skum eller s.k. "memory foam". Det har med andra ord samma egenskaper, dvs det är tryckavlastande och temperaturkänsligt. Skillnaden är upp till var och en att avgöra. Det kan skilja lite i karaktär och hårdhet och vad som är bättre eller sämre är snarare en smakfråga - men priset talar helt klart till Zomnas fördel.

Hur kan ni vara så billiga i jämförelse med det ledande varumärket?

Svar: Vi har kapat alla mellanhänder, så mellan fabriken och våra kunder finns bara vi själva. Vi har inte någon stor marknadsföringsbudget, inga stora lokaler och få anställda, varför vi kan hålla priserna på den här nivån.

Är hög densitet på materialet bra/viktigt?

Svar: Vi får denna fråga relativt ofta och svaret är ett generellt ja, men för att avliva en del ”myter” vill vi försöka ge ett mera komplett och korrekt svar. Materialets densitet (cellernas täthet och tjocklek) är helt klart en viktig faktor, framförallt för livslängden, men endast upp till en viss kritisk nivå som kan sägas ligga på ca. 45 kg/m3. Därefter avtar betydelsen och andra faktorer/ komponenter blir viktigare, som t.ex. kvaliteten på de ingående ingredienserna, deras blandning (”receptet”) och inte minst tillverkningstekniken.

En väldigt bra jämförelse är digitalkameror. När dessa introducerades ville alla tillverkare överträffa varandra i antal pixlar (jfr. densitet/täthet), men idag vet de allra flesta att andra faktorer (som objektiv och lins) är viktigare för att få bra bilder. Bilderna blir inte bättre än vad de ingående komponenterna tillåter dem att bli, oavsett pixeltäthet. På samma sätt spelar det ingen roll hur tätt materialet är i madrasserna om inte ingredienserna och receptet är de rätta!

Onödigt hög densitet kan dessutom leda till nackdelar som ökad värmeutveckling och att madrassen helt enkelt blir väldigt otymplig att hantera. Zomnas madrasser har en densitet på 60-70 kg/m3, beroende på modell, och säljs med en garanterad livslängd på 10 år.

Är tillverkningstekniken viktig?

Svar: Svaret är utan tvivel JA. Det är givetvis ingen slump att Tempur valt att tillverka sina madrasser genom gjutformsteknik, eftersom det ger den överlägset bästa känslan och kvaliteten på skummet, och eftersom det även gynnar uthålligheten/livslängden. För oss var det därför redan från starten en självklarhet att välja denna produktionsteknik, och Zomna är förutom Tempur det enda företaget på marknaden som kan erbjuda viskoelastiska madrasser och kuddar tillverkade på detta sätt.

Den stora merparten av övriga konkurrenters produkter är utskurna ur stora block – en produktionsmässigt enklare och mindre krävande teknik, som visserligen ger storskaliga produktionsfördelar räknat i tillverkningskostnad per enhet, men, enligt vår mening, till priset av ett sämre skum utan den rätta känslan.

Kan man prova produkterna och skicka tillbaka om man inte är nöjd?

Svar: Vi lämnar en generell 30-dagars nöjd-kund garanti. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd är det bara att returnera produkten. Den ska vara i oskadat skick, men inte nödvändigtvis i original-emballage. Vi vill gärna ha en kort motivering till returen för vår egen skull så att vi kan förbättra oss. I övrigt ställer vi inga frågor.

Hemleverans! Läs mer » Leverans hem till dörren! Läs mer »